Voeding

In de vrije natuur zijn muizen echte alleseters. Ze eten wat er op dat moment en op die plaats voorhanden is. Dat kan gedroogd vlees zijn, maar ook graan, groente en fruit of zelfs, in tijden van honger, textiel. Over het algemeen gesproken houden muizen dus van een redelijk afwisselend menu.

Groente en fruit

De meeste knaagdieren, dus ook muizen, eten graag fruit. Welk soort favoriet is, verschilt per dier. Bijna elke knager houdt wel van appel, peer, perzik, framboos, meloen, bessen en banaan. Citrusvruchten, zoals sinaasappel en mandarijn, vinden de meeste dieren te zuur, maar sommige eten ze graag.
Net als bij de groente geldt dat overdaad schaadt. Stukjes fruit en groente die niet meteen worden opgegeten, moeten uit de kooi/ labbak gehaald worden. De kans bestaat dat ze gaan rotten en dat de muizen er ziek van worden.

Muizen vinden de meeste soorten groente lekker. Toch mogen ze groente niet in al te grote hoeveelheden verorberen. Dan kan het namelijk diarree veroorzaken. Het kan echter geen kwaad dagelijks een klein stukje witloof, andijvie, wortel, bloemkool, paprika, komkommer of broccoli te geven. Sla en kool kan men beter achterwege laten.

Wijzelf geven sporadisch groente maar wel fruit zoals appel.

Knaagdierenbrokjes

Grote fabrikanten zoals Witte Molen, Puik, Supreme Petfoods, Hope Farms en Versele Laga hebben inmiddels voor vrijwel elke kleine diersoort aparte voeders ontwikkeld. Ook voor de kleurmuis. Let erop dat er niet te veel groene graskorrels in het voer zitten. In deze groene staafjes verstoppen de fabrikanten hun vitaminen en mineralen, maar de muizen laten ze bijna altijd liggen.
Er is in de handel kant-en-klaar voer te koop van geperste korrels. Deze korrels zien er allemaal hetzelfde uit en zijn constant van samenstelling. Veel fokkers geven deze korrels aan hun dieren, omdat ze dan zeker weten dat elk dier alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien gaat er zo veel minder voer verloren, omdat de dieren er niet uit pikken wat ze het lekkerst vinden en de rest laten liggen. De vraag is natuurlijk wel of ze het prettig vinden om elke dag hetzelfde te moeten eten. Wanneer men geen speciaal muizenvoer koopt, maar iets anders, let er dan op dat de structuur niet te grof is. Konijnenvoer is beslist niet geschikt, graskorrels (in de vorm van donkergroene staafjes) evenmin. Als men een gewoon gemengd knaagdierenvoer wil geven, kan men dit aanvullen met katten- of hondenbrokjes en eventueel onkruid- of graszaad uit het assortiment vogelvoer. Wij geven zelf een eigen gemengd knaagdierenvoer, kattenbrokjes en hondenbrokjes als aanvulling op hun vaste dieet van labbrokken.

Labbrokken

Bovenbanner knaagdierenkopie

Wij geven zelf de voorkeur aan metazoa omdat daar dierlijke eiwitten inzitten die onmisbaar voor de muizen zijn. De Metazoa knaagdierenbrok is een geperste brok van 12 mm doorsnede zodat het ook goed in de bredere voerruiven blijft liggen zonder er doorheen te vallen. Op deze knaagdierenbrok planten de muizen zich heel goed voort. Ze zijn goed doorvoed en hun vachten zien er heel glanzend uit.

Wij geven tussendoor ook wel oud brood aan de muizen.

Vochtvoorziening

Muizen drinken relatief veel, hun kleine formaat in aanmerking genomen. Het is daarom belangrijk dat ze altijd fris water ter beschikking hebben. Geef het water bij voorkeur in een drinkflesje dat men aan de buitenkant van de kooi hangt, met het tuitje naar binnen. Deze flesjes zijn in elke dierenspeciaalzaak verkrijgbaar. Een bakje water wordt vaak omgegooid of volgestort met zaagsel of andere viezigheid. Met name bij warm weer zullen hij heel veel drinken. Wij verversen elke dag hun drinkwater. Wij hebben de drinkflesjes in houders van de labbakrekken zitten.


 

Copyright          Location         Sitemap