Algemeen

 IMG 9393Nederlandse naam:      Muis

Engelse naam:              Mouse

Latijnse naam:             Mus musculus
 

Bijzonderheden

Muizen zijn nachtdieren die in korte periodes rust en activiteit afwisselen. In de schemering en eerste helft van de nacht zijn zij het meest actief. Overdag verschuilen zij zich in hun nesten.

Muizen houden geen winterslaap.



Bouw

Muizen hebben een spitse snuit met een gespleten bovenlip, grote oorschelpen en een vrij lange staart. De voorpoten hebben vier vingers en een duim, de achterpoten vijf tenen. Muizen hebben een kop-romplengte van 100-140 mm met een volwassen gewicht van 45 tot 65 gram. Het gebit bestaat uit 6 kiezen en 2 snijtanden in boven- en onderkaak. De snijtanden groeien constant door en worden continu beitelvormig afgesleten.  

 

Kop-romplengte; 7-10 cm.
Staartlengte; 6-10 cm.
Gewicht; 10-45 gram.
Levenswijze; groepsdier, nachtactief.
Verspreiding; oorspronkelijk Eurazië later door de mens over de hele wereld verspreidt.

 

Voortplanting

Geslachtsrijp:                                   1-3  maanden

Draagtijd:                                         21-23 dagen

Aantal jongen:                                 Gemiddeld 6 jongen

Acceptatie van geslachtsgelijke:    Redelijk/ goed

 

Levensverwachting

2 jaar

 

Copyright          Location         Sitemap