Gedrag

Gedrag

Chihuahua's zijn intelligent, oplettend, speels en een tikje eigenzinnig.

Chihuahua's hechten zich meestal aan een persoon in het bijzonder, maar ze kunnen het met iedereen in het gezin goed vinden. Tegen mensen die ze niet kennen kunnen ze wat afstandelijk zijn.

Met kinderen kunnen ze het goed vinden, mits ze er niet mee lopen te sollen. Het ras is daarom beter op zijn plaats bij wat oudere kinderen.

Een goed gefokte en gesocialiseerde Chihuahua heeft een goed karakter en is niet bijterig, zenuwachtig of irritant. Hij vindt iedereen die hij vertrouwt aardig, maar is erg gereserveerd tegenover vreemden. Ten opzichte van zijn baasje gedraagt hij zich vaak erg verdedigend, hij wilt zijn baas dan beschermen,  hetgeen dikwijls wordt aangezien voor agressie.

De Chihuahua past zich gemakkelijk aan, als hij mee mag reageert hij meestal enthousiast, maar hij is ook heel tevreden als hij veel wordt aangehaald door zijn baasje, wanneer deze door omstandigheden de hele dag thuis is. De Chihuahua ligt meestal erg graag op schoot en laat zich graag vertroetelen. Als hij wel eens alleen thuis moet blijven, slaapt hij veel. Voor een Chihuahua is het echter het fijnste als hij gezelschap heeft van nog een Chihuahua of van mensen. De meeste Chihuahua's houden niet van het drukke onvoorspelbare gedrag van kleine kinderen.

Soms wordt wel eens gedacht dat een teefje aanhankelijker zou zijn dan een reutje, maar dit is niet zo: het al dan niet aanhankelijk zijn ligt gewoon aan het karakter en aan de socialisatie, of dit nu een teefje of een reutje betreft. Wel is het zo dat een reutje wat onrustiger kan worden, als hij gemerkt heeft dat er zich in de buurt een loops teefje bevindt, maar dit is uiteraard van tijdelijke aard.

De Chihuahua is erg intelligent en leert gemakkelijk, maar hiervoor moet wel consequent opgetreden worden. Als de eigenaar niet streng genoeg is, kan de Chihuahua snel slechte gewoonten aanleren, zoals blaffen of bijten. Bij een kleine chihuahua kan dat nog leuk gevonden worden, maar is bij een groter ras onacceptabel.

De meeste Chihuahua's wandelen best wel graag, maar zijn ook al gauw tevreden met een kort wandelingetje en wat (aangelijnd!) snuffelen rondom uw huis. Hij kan heel goed gehouden worden op een appartement of flat mits er voldoende mee gedaan wordt zoals bijvoorbeeld trainingen en spelletjes.

Een Chihuahua mag nooit onaangelijnd op straat of in het bos of park lopen, omdat zijn uitdagend gedrag gevaarlijke conflicten of verkeerde reacties kan uitlokken met veel grotere honden. In de praktijk gebeuren er erg veel ongelukken op deze manier.  Een erg bange hond mag óók nooit loslopen, hij kan weglopen en zich op de gekste plaatsen verstoppen zoals konijnenhollen etc., waar hij moeilijk te vinden kan zijn. Sommige Chihuahua's lijden aan nachtblindheid en kunnen erg verward raken als ze verblind worden door de lichten van het verkeer. De Chihuahua heeft weinig gevoel voor verkeer. Houd hem daarom altijd aan de lijn, dan kunnen er geen onverwachte vervelende dingen gebeuren. Om dezelfde redenen moet u ook uw tuin volledig dicht maken, let er op dat in de  omheining geen kleine gaten zitten, waardoor een Chihuahua kan ontsnappen en verloren raken of verongelukken.

Tekst gedeeltelijke vertaling uit bron: Dr Geoffrey G Curr of Natimuk Chihuahuas

Copyright          Location         Sitemap