Ziekten

Waaraan herken je een zieke baardagame?

 • Diarreeachtige ontlasting;
 • Een reptiel dat steeds naar boven kijkt, zonder aanwijsbare reden;
 • Een vieze cloaca( opening voor geslachtsverkeer en uitwerpselen);
 • Eet slecht of niet;
 • Ingevallen of gezwollen ogen;
 • Kromme rug;
 • Mijten of andere beestjes;
 • Niet goed sluitende bek;
 • Slappe rubberachtige ledematen;
 • Sloom, inactief;
 • Uitblijvende ontlasting;
 • Voedsel weigering ( buiten de periode van vervelling)
 • Vuiligheid, slijm in bek of neus.

 Zorg ervoor dat men de hagedis goed kent en dus weet wanneer hij abnormaal gedrag gaat vertonen. Want bij reptielen is het vaak dat als men eenmaal merkt dat het dier ziek is, het vaak al te laat is, omdat ze pas laat laten merken dat ze ziek zijn.

Tip:

Als men naar de gespecialiseerde reptielendierenarts moet met de hagedis, neem dan altijd wat verse faeces (ontlasting) mee, hieruit is vaak veel informatie te halen. Probeer niet zelf dingen uit te proberen maar houdt u zich aan het volgende gezegde “Thirst do no harm”.

Inwendige parasieten

Zijn te zien door faeces onderzoek en soms met het blote oog

Wormen:

Spoelwormen (Ascaridae):

Massale aantasting door spoelwormen kan leiden tot darmverstopping of infecties. Onder een microscoop, in een nat preparaat zijn de eieren ervan te zien als ovalen met een donkere kern met een jonge worm erin. Ga na een gespecialiseerde reptielendierenarts, waarschijnlijk wordt het dier behandeld door oraal 10 mg fenbendazole of levamisolfosfaat per kg dier te geven gedurende 5 dagen.

Draadwormen (Nematoda):

Tasten meestal het darmkanaal aan als een gevolg van een secundaire infectie die vaak door bacteriën wordt veroorzaakt. Een aantal soorten nematoden gebruikt de reptielen alleen als tussengastheer, dat wil zeggen dat het na het reptiel nog een ander soort gastheer nodig heeft om zijn levenscyclus af te maken. Deze soorten treft men daarom vaak aan bij wildvang dieren. Nematoden die dit echter niet hebben blijven zich vermenigvuldigen. Onontkoombaar is dus een bezoek een de gespecialiseerde reptielendierenarts.

 

Lintwormen (Cestodes):

Hebben een tussen gastheer nodig en worden dus meestal alleen bij wildvangdieren voor. Ze kunnen zich in het terrarium dus niet verder ontwikkelen. Kunnen wel eventueel voedseldieren als tussengastheer gebruiken, laar deze dus niet te lang liggen en voer ze daarom ook zekere niet aan andere dieren, nadat ze bij een ziek dier hebben gelegen.

Tongwormen (Pentastomida):

Zijn eigenlijk geen wormen maar geleedpotigen met gedegenereerde ledematen. Ze veroorzaken bloedingen in het aangetaste weefsel wat vaak weer bacteriële infecties tot gevolg heeft. Hiervoor moet men naar de gespecialiseerde reptielendierenarts.

Strongliden:

De infectie hiervan gebeurt via het drinkwater. U moet dus vaak en goed water verversen, dus de drinkbakjes goed schoonmaken. Houd hierbij eveneens de hygiëne voor uzelf in acht. Leggen eieren waarvan de larven al ver ontwikkeld zijn. Ga naar een gespecialiseerde dierenarts.

Aarsmaden (Oxyura):

Kunnen in grote aantallen darmverstopping en infecties veroorzaken, en uiteindelijk de dood als er niks aan gedaan wordt. Een darmverstopping is te zien aan dat het beest niet of moeilijk zijn behoefte doet of doordat men een harde bult in de buik voelt, vrouwelijke hagedissen kunnen dan nog wel eens graafgedrag gaan vertonen, doordat ze buikpijn met legbehoefte verwarren. Maden kunnen het beste worden bestreden met Molevac 1 ml/kg lichaamsgewicht.

Darmnematoden:

Te bestrijden met Panacur. Ga hiervoor naar de gespecialiseerde reptielendierenarts.

 Voedsel en vitaminen problemen

Rachitis

Uit zich in kromme poten, staarten en ruggen, mismaakte zwakke jongen,uitstekende beenderen, opgezwollen, misvormde tenen, slaap kaak. De dieren zijn vaak ook niet meer in staat hun lijf van de grond te tillen. Rachitis wordt veroorzaakt door een gebrek aan kalk of vitamine D3. Is moeilijk te verhelpen, ga hiermee naar de dieren arts en zorg voor voldoende kalk( kalkwater) en UV licht!

Voedselweigering

Als dieren zwak worden en vermageren door constante voedselweigering, ga dan eerst met ze naar de gespecialiseerde dierenarts, om de oorzaak te kunnen achterhalen en weg te nemen. Vaak helpt alleen nog maar dwangvoeren, onthoudt wel dat dit erg stressverwekkend is en dus alleen in deze gevallen wordt toegepast. Vraag aan de gespecialiseerde reptielendierenarts wat voor uw reptiel de meest geschikte voeding is, in verband met de aandoening. Denk er ook aan dat deze dieren vaak snel uitdrogen en geef ze met een pipet dan ook kalkwater. Vaak kan men ze ook geweekte Repcal pellets en daarin verwerkt de medicijnen in een spuitje geven.

 

Vitaminen gebrek

Onthoud dat vitaminen gebrek vaak door eenzijdige en verkeerde voeding ligt en dat de oorzaak dus bij uzelf ligt. Ook teveel vitaminen geven is schadelijk!

 

Vitaminen A gebrek

Symptomen: oogontsteking, oedemen, verhoornde huid met kloofjes, permanente verkoudheid en slechte vervelling. Vitamine A zit als pro-vitamine in wortels en zit in dierlijke vetten (lever). Teveel aan vitamine A onderdrukt vitamine D3!

 

Vitaminen B gebrek

Symptomen: problemen aan huid en spijsvertering, evenwichtsproblemen, krampen en verlammingverschijnselen. Komt vaak voor bij visetende reptielen, omdat veel vissoorten een stof bevatten die vitamine B1 afbreken. Vitamine B zit veel in gist, vlees en peulvruchten.

 

Vitaminen C gebrek

Symptomen: afsterven staartpunt, huidafwijkingen. Komt niet veel voor Vit. C werkt gunstig bij brandwonden en verkoudheid. Vitamine C zit veel in vruchten.

                              

Vitamine D3 gebrek

Symptomen: rachitis en tandverlies Vitamine D3 wordt met behulp van UV-licht in de huid van reptielen gemaakt. UV-licht zit in zonlicht, maar komt niet door glas heen. Geef ze dus of vitamine D3 in poeder of druppelvorm ( geef niet teveel!) of zet de dieren in een buitenterrarium of een terrarium met UV-licht. Teveel vitamine D3 geeft ophoping van kalk in organen en op de lange duur vergiftigingen en skeletproblemen.

 

Vitamine E gebrek

Symptomen: slecht uit het ei komende jongen. Vit. E zit veel in peulvruchten en kiemen (bijv. taugé).

 

Vitamine H gebrek

Symptomen: schilferachtige huid, spierverzwakking en een vertraagde groei. Vitamine H (biotine of vit. B4) wordt afgebroken door avidine, een stof die veel in rauwe, onbevruchte eieren zit. Geef eieretende reptielen daarom altijd bevruchte of gekookte eieren.

 
Verwondingen

Verwondingen worden vaak veroorzaakt door vechten, voorwerpen in het terrarium of mensen en andere huisdieren. Zoek als dat mogelijk is eerst uit wat de oorzaak ervan is  zodat die weggenomen kan worden (elimineren van de oorzaak).

 

Vleeswonden

Begin eerst met het schoonmaken van de wond met een nat wattenstaafje (gedoopt in afgekoeld gekookt water) en als er veel vuil in zit, houd het dier dan met de verwonding in wat warm soda water. Daarna moet er wat vloeibare betadine-jodium op gedaan worden met een wattenstaafje. Als de wond na enkele dagen nog blijft ontsteken, twijfel dan niet en ga naar de gespecialiseerde reptielendierenarts. Er is dan een vrij grote kans dat uw hagedis zijn ontsteking zich verder zal ontwikkelen en dat hij dan bloedvergiftiging krijgt. Hier gaan ze uiteindelijk dood aan. Bij half vastzittende staarten en tenen, ga naar de dierenarts, die kan deze netjes amputeren en hechten, ga er niet zelf aan zitten trekken! Indien men dit niet doet treedt necrose (afsterving van weefsel) op en zal er bloedvergiftiging ontstaan waarop de dood volgt.

 

Abcessen

Abcessen, zijn holten die gevuld zijn met een etterachtige substantie. Ze ontstaan door een ontsteking, iets lichaamsvreemd dat is binnengedrongen. Het hagedissenlichaam probeert dit dan onschadelijk te maken door het in te kapselen met bindweefsel en fibrine. Doordat het abces groeit kan er weefselschade ontstaan en kunnen er meer infecties ontstaan. De etter kan uiteindelijk in het bloed terechtkomen en zo kan er bloedvergiftiging ontstaan. Deze moeten dus door een dierenarts behandeld worden. 

 

Darm- en penisuitzakking

Zolang de darmen of de penissen uit het lichaam hangen, kunnen ze uitdrogen of verwond raken en als dit te lang duurt zelfs afsterven. Als men zijn handen ontsmet en wat vochtig maakt met afgekoeld gekookt water kan men voorzichtig proberen ze terug te duwen, of in een bad met lauwwarm water te houden. Als dit niet werkt, ga dan naar de dierenarts.

 

Brandwonden

Kijk eerst wat de wonden veroorzaakt heeft, een lamp, een defecte warmtesteen of iets anders en neem dit weg. Behandel deze met wondpoeder. Natte wonden moeten door een dierenarts behandeld worden.

Overige ziekten e.d.

Mondrot (stomatitis ulcerosa)

De eerste verschijnselen van mondrot is aantasting van de slijmvliezen in de bek. De bacteriële verwekkers hiervan zijn de Pseudomonas, Aeromonas, Proteus en Klebsiela soorten die in de orale slijmvliezen infecties, zwellingen en een kaasachtige substantie veroorzaken. Vaak is mondrot een secundair gevolg van verwondingen, slechte fysiologische conditie van het dier en monotone omgevingsfactoren zoals temperatuur. Als dieren constant, bij dezelfde dag/nacht en zomer/winter temperatuur worden gehouden verzwakken ze, als er plotseling wel een temperatuur verschil is. Immers in de natuur leven dieren ook niet onder constant dezelfde condities maar ervaren ze ook kou en regen. Maak de mond zo goed mogelijk met een wattenstaafje schoon en behandel de dieren met door de dierenarts verstrekte antibiotica. Dit gaat niet vanzelf over!

 

Longontsteking (Pneumonie)

Overtollig slijm rondom en in de bek en neus, piepende, zware ademhaling met open bek. Behandel dit met antibiotica.

 

Bloedmijten 

Bloedmijten zuigen bloed uit de reptielen, waardoor de dieren erg kunnen verzwakken. De zeer kleine mijten zitten vaak verscholen in huidplooien zoals rond de bek de ogen, oren, cloaca en onder de oksels. Het kan zijn dat de dieren in hun waterbak gaan zitten zodat de mijten boven komen drijven. Ontsmet de bak en het decoratie materiaal goed en zet de dieren zolang op kranten. Sommige dierenartsen geven hiervoor frontline spray voor honden en katten, dit werkt goed. Ontsmet hiermee eerst het terrarium en maak het terrarium daarna schoon, behandel de decoratie materialen hier ook mee en spoel ze schoon. Spuit vervolgens de dieren in (niet in een te nauwe ruimte bijv. terrarium maar gewoon in de kamer i.v.m. voor de reptielen giftige dampen!) en plaats ze in het terrarium, ook kunnen nog eventueel dichloorstrips (goed afschermen, in bijv. geperforeerde doosjes!) in het terrarium geplaatst worden.

 

Coccidiose

Symptomen: diarree, verminderde eetlust en vermagering. Coccen zijn bacteriën en zijn vaak in preparaten van de uitwerpselen aan te tonen. Ga met wat verse uitwerpselen, naar de dierenarts voor antibiotica. Houdt ook uw eigen hygiëne in acht.

 

Legnood/ ei-retentie

Kan veel oorzaken hebben zoals ziekte, stress, geen geschikte afzetplaats (te lage temperatuur, verkeerde plek, verkeerde vochtigheid), verkeerde voeding ( calcium gebrek). De dieren gaan nadat ze eerst actief aan het zoeken en graven zijn geweest, ineens weer normaal gedrag vertonen. Ga hiermee naar de dierenarts die kan een röntgenfoto maken en kijken hoe het precies zit, en eventueel kan de ei afzetting door de dierenarts worden opgewekt met een hormoonspuit. Wacht hiermee nooit te lang, want dan kan de hagedis hieraan overlijden.

Copyright          Location         Sitemap