Voedseldieren

Omdat wij meer controle over de kwaliteit van onze voedseldieren voor onze baardagamen wilden hebben, hadden we besloten 3 soorten voedseldieren zelf te gaan kweken.

Wij hebben ooit met de "Red Runner" gekweekt. Vanwege hun plaagvormende karakter (ontsnappingen, supersnelle voortplanting, niet dood te krijgen etc.) zijn wij hier zeer snel mee gestopt.

Wij raden het ook ten zeerste af met deze dieren te kweken.

Wij hebben de volgende soorten kakkerlakken gekweekt.

 image001  image003
Blaberus Craniifer/ Fusca Blaptica Dubia

Voordelen:
-Makkelijk te kweken

-Makkelijke eters (alles eters)
-Erg voedzaam (door het vele vlees en omdat het alleseters zijn)
-Maken geen geluid
-Stinken niet
-Heeft geen legbodem nodig (kan wel met zemelen bewerkstelligd worden)
-Minimale vocht toedoening
-Niet plaag vormend
-Kunnen niet ontsnappen

Nadelen:
-Kweken gaat in begin langzaam

-Meeste mensen vinden ze "vies"

Onze voeding voor onze voedseldieren wat wij er standaard bijgeven op diverse schaaltjes:

·        Visvoer (gewone korrel & steurvoer)

·        Kippenlegkorrel (geweekt of gemalen)

·        Kattenkorrels (geweekt of gemalen)

·        Fruit (meestal appel of sinaasappel)

Een eigen kweek opzetten:
-Je neemt een curverbak (60x40x40), er hoeft geen deksel op want ze kruipen niet bij de wanden omhoog en kunnen niet springen of vliegen. Je kan voor de zekerheid er een vliegengaas overspannen.  In de curverbox leg je een laag kattenbrokken met zemelen, hierop leg je wat (in vieren geknipte) eiertrays met daartussen een kartonnetje zodat de eiertrays niet in elkaar komen te zitten. Je kan ook kiezen voor geen voedselbodem. Verwarmen doe je met een warmtematje, het moet tussen de 25 en 30Gr zijn (onder de 20Gr gaan ze dood!).  Meestal is een 20- 25 Watt warmtemat voldoende.

-Nu kunnen de Craniifers/ Fusca’s of dubia's er in.

-Kweken gaat heel gemakkelijk, je hoeft er niets voor te doen. Binnen 2 a 3 weken zul je de eerste jongen al door de bak zien kruipen (lijken beetje op een pissebed). Je kunt ze gewoon bij de volwassen dieren in laten zitten want ze eten het zelfde en de oudere dieren doen ze niks. De jongen zijn na ong 4-6 maanden (afhankelijk van de temperatuur) klaar om weer te kweken. Bij een voedselbodem van zemelen zullen de jongen (nymfen) zich ingraven in de zemelen. Let op dat als je de bak gaat verschonen en verversen je de nymfen uit de voedselbodem van zemelen vist. Bij geen voedselbodem zullen de nymfen zich in groepjes tussen de eiertrays gaan bevinden. Wij doen voor de zekerheid al onze afval in een aparte vuilniszak en dit gaat dezelfde dag nog de verbranding in.

-Het voeren van Fusca’s of dubia's is heel gemakkelijk, ze eten namelijk alles. Zorg er altijd voor dat er een laag kattenbrokken onder in de bak ligt en voer af en toe bij met wat oude koekjes of brood (kan van alles zijn). Voor de vochtbehoefte moet je 1x in de week even een paar plakjes appel of sinaasappel in de bak leggen, dit is meestal binnen een paar uur weg dus van bederven heb je geen last. Als het wel blijft liggen moet je er minder fruit in doen om de vochtigheidsgraad in de bak zo laag mogelijk te houden en zo schimmel tegen te gaan.

-Als je eenmaal een goed lopende kweek hebt (ongeveer na 4- 6 maanden) kun je er van gaan voeren.

-Mochten er onverhoopt toch nog wat dieren ontsnappen dan is dat niet erg want onder de 20 graden gaan ze meestal dood en ze zijn ook niet plaagvormend (in tegenstelling tot Red Runners). Wat je ook kan doen is lijmvallen in de buurt zetten. Mocht er door je eigen onzorgvuldigheid toch 1 ontsnappen dan heb je hem ook snel weer gevangen. Let op met katten als je open curverbakken hebt staan. Het is al menige keer op forums vermeld dat de katten de voedseldieren de bakken uitmeppen. Wijzelf hebben de curverbakken toch gesloten just in case.

Dubia Kweekbak Inside  Dubia Kweekbak
Eiertrays, wc rolletjes en voeding Deksel met verluchting van terrariumgaas
Dubiakweekopstelling (1)  Dubiakweekopstelling (1)
Dubia kolonie Dubia kolonie in verschillende stadia

           

Copyright          Location         Sitemap